中間発表きたぜ!


先週学校行かなかったんだ。
木曜日にすごい風邪だったから先生にメールをして。。”また病気で今日も休ませてください。。”。そのプラス、”最近体が弱くてすみませんでした。”。。て。。
そう。。最近、うちの体が風邪に弱かった。。なぜでしょうかね。。
その日ベッドにずっと倒れて、何もすることができなかった。マスクをして(これはね日本の習慣の一つすごいだと思った)、寝たんだ。ちゃんと薬を飲んで休んだ。
でも。。でもね。。翌日に風邪がまだあるけど、研究ぐらいがゆっくりでできると思っていたが、ちょうどその日モスクで大切な特別なハリラヤハジというイスラムのイベントがあって、お祈りの後は友達に誘えられて、‘kak fatin のところに食べに行こうよ。。‘ て、で。。。kak fatin のところに行ってしまった!フフ。。たくさん食べて、おなかいっぱいいっぱいになって、また‘病気‘に戻った感じ。。フフ。。実は、怠惰な‘病気‘だった。。^^
結局、また学校に行かなかった。
でも、一番言いたいのはそれじゃなくて、それは金曜日の夕方ぐらいのことだった。うちが学校に行かないので、同じ研究室の友達からメールをしてくれた。そのメールはこのように。。‘11月8日に中間発表に決まったんだよ!先生に言われたの‘。。きゃあああ。。どうしよう!!ハングでotokajyo?otteke?otakechi?hmmm..(ため息)
このニュースは一番聞きたくなかったよ。。発表なんかいやだ。。:(
まあああ、どうしようもないね。。がんばるしかない。。じゃ、がんばります!!!
今もがんばります!!みんな応援してね!ありがとう!

p/s:baru 1st time tetibe teringin nk tulis post dalam bahasa jepun..not bad walaupun agak susah..huhu..yela org xde 1kyu..dh lama tinggalkan zaman sakubun..kena selalu tulis kalau x nanti lupa pulak kan..sayang laa..hehe..peace yo!

Advertisements

Books Review:Nota Fikir untuk Zikir

Satu lagi buah tangan dari Ustaz Pahrol Mohd Juoi.Buku ini mengandungi 3 bahagian.

Antara ketiga-tiga bahagian ini,teman paling gemar bahagian ketiga iaitu Kata Dikota.Bahagian satu merupakan kisah-kisah yang boleh diambil daripada kisah dulu-dulu seperti Cerita arnab dengan Kura-kura,Batu Belah Batu Bertangkup dan Si Tanggang.Mungkin kisah-kisah ini hanyalah kisah dongeng biasa namun pengajaran di sebalik cerita-cerita ini tidak kurang hebatnya.Penulis berjaya `mengeksploitasi` kisah-kisah ini dengan menulis sesuatu yang jarang-jarang kita dengar iaitu dari sudut motivasinya.

Selama ini,apabila teman melihat alam sekeliling,teman hanya memandang fizikalnya sahaja.Tidak lebih dari itu.Tetapi persepsi teman apabila melihat alam berubah apabila teman membaca bahagian kedua daripada buku ini,iaitu Berguru dengan alam.SubhanaAllah..Maha suci Allah yang menjadikan alam ini sangat cantik lagi menyenangkan.Bukan itu sahaja,malah banyak sebenarnya yang kita boleh belajar daripada mereka.Teman berbesar hati untuk bercerita satu cerita yang sangat dekat dengan kehidupan teman.Kisah mengenai sang rumput.Walaupun selama ini memandang rumput ini tidak cantik,tidak berbunga,tidak juga berbuah malah menjadi tempat untuk kita memijak-mijak pula.Namun cuba bayangkan jika rumput-rumput ini tidak ada?Pastinya padang kita `botak` bukan?Lihat sahaja padang pasir yang tidak berumput itu yang kering dan panas.

Jika dibandingkan dengan padang rumput yang lebih menyamankan,pasti kita bersyukur dengan kewujudannya.Ya,inilah kehebatan RUMPUT!Rumput ini walaupun kecil dan kita tidak nampak apa fungsinya kepada kehidupan harian,namun hakikatnya kewujudannya amat berguna.Pengajaran yang kita boleh dapati daripada kisah sang rumput ini ialah,walaupun orang lain tidak nampak akan kehebatan dan kelebihan kita,janganlah kita berasa rendah diri.Apa yang orang lain lihat atau bercakap tentang kita tidaklah sepenting bagaimana kita menilai diri kita sendiri.Kata Ustaz Pahrol lagi:Fikirkan apa yang kita ada,jangan fikirkan apa yang kita tidak ada.Justeru,apa yang kita ada itu sebenarnya tidak ada pada orang lain!.

Bahagian ketiga pula ialah bahagian motivasi yang terus(direct)..tidak mengikut cerita-cerita seperti dua bahagian sebelumnya.Bahagian Kata Dikota ini mempunyai 10 bab dimana bahagian ini merupakan bahagian kegemaran teman.Dalam banyak keadaan kita mungkin merasa kecewa dan lemah semangat.Kata bijak pandai,dunia akan menyediakan jalan kepada orang yang mempunyai tujuan.Setelah selesai membaca bahagian ini,teman rasa penulis telah berjaya membuka minda teman supaya memandang sesuatu dengan lebih positif,walaupun dalam keadaan gagal!Orang yang berjaya,biasanya sudah gagal berkali-kali,tetapi orang yang gagal..gagalnya hanyalah sekali dan dia akan berhenti berusaha di situ.Melalui bahagian ini sebenarnya banyak yang boleh teman aplikasikan di dalam kehidupan seorang pelajar dan muslim.Bukan sahaja sesuai untuk seorang pelajar,malah teman turut rasa bahawa buku ini amat sesuai untuk semua lapisan umur.oh ye..sebelum terlupa seperti biasa,harganya RM19 untuk semenanjung dan RM21 untuk pasaran Sabah/Sarawak.Buku ini teman dapati di MPH,Jusco Ipoh.Kebiasaannya untuk mendapatkan hasil tulisan Ustaz Pahrol dan buku-buku terbitan Telaga Biru banyak terdapat di sini.Teman memang suka ke sana.Kalau tak pergi tak sah.Setiap kali pulang ke Malaysia inilah tempat yang teman wajib pergi.

Wassalam.

P/s:Lagi seminggu peperiksaan akan bermula.Tapi belum mula apa-apa persediaan pun.Ya Allah..harap-harap aku tak leka dengan benda-benda yang tak berfaedah…aminn..

Books Review:BEDUK DIKETUK

Baru selesai membaca buku ni..Beduk diketuk..Hasil nukilan Ustaz Pahrol Mohd Juoi..

Buku ni baru habis baca tadi..

Buku ni sebenarnya merupakan kombinasi tulisan-tulisan `Imam Global` di dalam majalah Solusi.Terhasillah sebuah buku.
Seronok membaca buku ni..kadang2 kita sukar nak faham,apa ertinya ikhlas,iman dll.Biasanya kita hanya TAHU,tetapi belum lagi FAHAM dan SEDAR!

Penjelasan diberi sangat ringkas.Membacanya seperti membaca buku cerita.Bagai bacaan ringan sahaja.Tapi penuh dengan kisah2 yang boleh kita ambil ibrah daripadanya.

ilustrasi dalaman

Beli dan bacallah.Sangat teman susume(recommend).Hanya RM26 sahaja….Berbaloi-baloi!

Resipi:Ayam masak merah

Oishisou danaa..

Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 ekor ayam
sedikit garam kunyit

## Bahan-bahan kisar ##
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato-potong dadu
1/2 cawan sos tomato

## Bahan Hias ##
1/2 biji bawang besar- potong bulat
kacang hijau secukupnya

Cara-cara
1.Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
2.Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
3.Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
4.Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan.

Siap!

credit to:choppy

Kiss tapi tak kiss..ada berani cuba??

    Nama pun JEPUN.Ada saja perkara `bukan-bukan` yang mahu dicuba.Macam-macam direkanya.Ada ketika benda yang dicipta tu nampak berguna,ada ketika menjatuhkan moral manusia,ada ketika benda tu `nonsense!`. Contohnya baru-baru ni, Nobuhiro Takahashi dari The University of Electro-Communications, berjaya mencipta satu alat untuk `kiss` lewat internet!wow!Genius.Memang genius.Sugoi!Kata orang Jepun.

  Mari sini rapat-rapat teman nak cerita pasal alat ni.moh kite..

 Alat ni dibuat semata-mata untuk memudahkan `long-distance lovers`,atau istilah lebih popular di Malaysia,PJJ(Perhubungan Jarak Jauh).Cara nak guna??hmmm..malu pula nak cerita..hmm..secara ringkasnya..beginilah..

  Pengguna hanya perlu `mencium` alat tersebut dan pasangan yang berada di hujung talian sebelah sana akan dapat `merasai` seperti dicium betul-betul!Ciuman yang `dihantar` bukan setakat secara fizikal sahaja,malah rasa(taste),gerak pernafasan(the manner of breathing) dan kelembapan lidah(moisture of tounge) turut `dihantar`.Bukan itu sahaja,percaya atau tidak,alat ini juga mampu merekod saat-saat ciuman tersebut dilakukan.Maksudnya pengguna boleh mengulang-ulang perbuatan tersebut di mana-mana,pada bila-bila masa!

wah..nampak gaya si Takahashi ni betul-betul pandang jauh ke depan…

 Takahashi berkata alat ini juga mungkin boleh digunakan oleh mana-mana selebriti untuk memberikan hadiah ciuman kepada peminat-peminatnya(mungkin juga boleh dibuat Francais??)Manalah tau..Justin Bieber nak beri special gift kepada peminat-peminatnya.hehe.

 Tapi taubatlah..kalau bagi percuma kat teman pun,teman tak mahu. teman yakin..alat ni kalau dikomersialkan di Malaysia..bukan janji tapi pasti ada yang menyokong..iyelah..bukannya kiss betul-betul..tak kena secara terus mulut-ke-mulut..mesti ada yang beralasan begitu..tapi teman ada persepsi teman sendiri..bagaimana teman melihat isu ini..

  Terus terang teman katakan..teman tak suka alat ni..tapi teman kagum bagaimana boleh tercapai akal takahashi untuk cipta sesuatu sebegini..atama ii ne..kashi koi..

Sini teman lampirkan link:

 Kemajuan…benarlah kata seseorang yang teman kenal..Orang bijak yang tidak baik akan menipu.Orang kurang bijak yang baik akan ditipu..Pada teman,kebijaksanaan orang-orang Jepun kadang-kadang melampaui batas.Pernah sekali teman terbaca tentang robot pembantu seks.Sesiapa yang tidak punya pasangan boleh saja beli robot ini untuk melempiaskan nafsunya.Sudah tidak ada `life` di situ..Semakin maju pembangunan materialnya,semakin menurun pula pembangunan moralnya.Mana mungkin manusia yang normal sudi melakukan perkara tu dengan robot??Astaghfirullah..

  Apa-apa pun,teman hanya sekadar mahu berkongsi info..mungkin kita semua boleh mengambil `sesuatu` dari isu ni..yang baik jadikan tauladan.yang buruk jadikan sempadan kita bersama.Kemajuan bukanlah Tuhan.Dalam apa sahaja yang kita lakukan sehari-harian..ingatlah..adanya Allah subhanahu wa taala..Tuhan Pencipta langit dan bumi yang Maha indah..Melihat mereka.. perkataan yang boleh `describe` tentang mereka ialah..TIADA IMAN..sebab itu berlakunya perkara-perkara yang pelik sebegini.

  Teman bersyukur dengan nikmat Islam dan Iman ini..Ya Allah..mampirkan aku dekat kepada-MU..semoga diri ini tidak pernah lupa kepada-Mu dalam apa sahaja yang hamba lakukan.

Wassalam.

Najwa sengaja rasmikan blog ni dengan sesuatu yang menarik.Sesungguhnya memang niat Najwa mahu kongsikan apa-apa yang Najwa tahu kepada yang lain.Najwa suka membaca.Berilah apa sahaja.Akan tekun membeleknya.Semoga kita sama-sama dapat manfaat.Jika ada salah dan silap,Najwa awal-awal lagi mohon maaf dan pohon diperbetulkan.

Yoroshiku Onegaishimasu!